Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

úterý 10. ledna 2012

S Martínkem vánoční Prahou

Byl jsem rád, že jsme s Martínkem měli možnost vyrazit na procházku vánoční Prahou. Ondrovi se nechtělo a když jsme měli možnost vyrazit bez něho, tak jsme toho mohli zvládnout přece jen trochu víc.

Nejprve jsme byli na Václavském náměstí, kde nás fascinovalo množství svíček kolem sochy svatého Václava na památku Václava Havla.




I když teď si vzpomínám, že úplně na začátku jsme se stavili v jednom obchodním domě na záchodě a pak jsme jen nakoukli do oddělení elektroniky. Tam nakonec Martínek strávil notnou chvíli při hře Angry Birds na vystaveném iPodu.

Z Václavského náměstí jsme zamířili na Staroměstské náměstí, protože Martínek si přál vidět orloj. Cestou jsme se podívali do kostela sv. Havla na vystavený betlém. Martínek si sice nejdřív myslel, že ten kostel má co dělat s Václavem Havlem, ale to jsem mu vysvětlil. Naopak ho zaujalo, že ve zdejším kostele byl ve 14. století farářem jeho oblíbený svatý Jan Nepomucký.

Orloj jsme stihli vidět v akci. Navíc jsme si prohlédli vánoční trhy a vánoční výzdobu Staroměstského náměstí.



Pak si ještě Martínek přál vidět Karlův most. To jsem mu splnil, ale na most jsme nešli. Bylo pozdě a navíc nám začínala být trochu zima.


Tak jsme alespoň nakoukli do kostela sv. Františka na Křížovnickém náměstí, kde zrovna začínal koncert. Je tam totiž socha sv. Martina. Martin na koni mečem odděluje část pláště, aby oděl chudáka, který je zobrazen pod ním. Sousoší však vypadá tak, jako by se Martin chystal dotyčného spíš zamordovat.



Cestou jsme se ještě stavili na nákupu a obdivovali jsme, především Martínek, vánoční výzdobu v jednom obchodním domě.



Byl to pěkně strávený společný čas a těším se, až zase s klukama někam vyrazíme. Já jsem vždy rád obcházel kostely a prohlížel si o Vánocích vystavené betlémy.

2 komentáře:

  1. Také se, Martine, ráda chodím o svátcích dívat na vystavené betlémy.
    U nás v Plzni máme jeden obvzlášť zajímavý.
    Je instalovaný v kostele u františkánů. Osoby i zvířata tam jsou v životní velikosti.
    Další je v katedrále sv.Bartoloměje na náměstí. Ten je v tzv. bavorském stylu.
    A jeden speciální je v kostele na Chodském náměstí. Jesličky jsou tradiční, ale poutníci jsou z Plzně.
    Příští rok doufám,už sebou vezmeme vnoučka Samíka.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherně strávený čas. Mám ráda podobné procházky se svými dětmi. Nejlépe s každým zvlášť, aby nedocházelo k hádkám. Fotky jsou krásné. Mně to takhle krásně fotit za tmy nejde.

    OdpovědětVymazat