Martinovy Marnosti

Martinovy Marnosti


Marnost nad marnost, všechno je marnost. K čemu je člověku všechno to pachtění?
Spisování mnoha knih nebere konce a mnohé hloubání unaví tělo.
(biblická kniha Kazatel)

neděle 22. dubna 2012

Čtyři roky...

V sobotu večer, když už ležel v posteli, mi Martin s úsměvem řekl: "Tatíí, já se těším na zítřek. Víš proč?" Odpověděl jsem ne hlavně proto, aby mi to řekl sám: "Protože to bude přesně čtyřicet let, co umřela maminka." Usmál jsem se, pohladil jsem ho po hlavě a upřesnil, že to budou "teprve" čtyři roky.

Nemyslím si, že by tím vyjadřoval skutečnost, že je to pro něj jako čtyřicet let, tedy nepředstavitelně dlouhá doba. Spíš si to jen popletl, protože jsme předtím o tom několikrát mluvili.

Bylo to příjemné nedělní dopoledne, kdy jsem při bohoslužbě na maminku kluků a svojí ženu vzpomněl a za její život poděkoval. Jinak to byl celkem hektický den, protože bylo třeba vyřešit některé urgentní věci po mém zemřelém otci. Naštěstí se nám to s pomocí manžela mé mámy podařilo více než dobře, i když zdaleka není všem starostem konec.

Už jsou to čtyři roky, co Lenka zemřela. Tak dlouho trvalo i naše manželství. Je s námi stále prostřednictvím našich vzpomínek a našeho povídání s klukama.

O mamince mluvíme celkem často a běžně. Většinou se kluci na něco zeptají nebo někdy něco sám vzpomenu a vyprávím. Prostě patří do našich životů, přestože tu s námi není. Stejně tak přijde řeč na moje rodiče nebo na mladšího bráchu, kluci jsou prostě zvídaví.




Děkuji Ti za Tvůj život, i když jsme spolu mohli být jen krátce. Děkuji Ti za to, jaká jsi byla i za to, co jsme spolu mohli zažít a hlavně Ti děkuji za skvělé kluky, které jsi mi dala.

Přidávám odkaz na loňskou vzpomínku zde na blogu, kde jsou nějaké naše fotky a odkaz na náš příběh. Další odkaz je na vzpomínku svatební, protože je těsně spojena s dnešní vzpomínkou. Je to takový náš společný život v kostce: 22.4. úmrtí, 24.4. svatba, 26.4. pohřeb (ještě bych mohl přidat 25.4., kdy má svátek můj mladší bratr, který zemřel před 15 lety). Navíc naše svatba i Lenčin pohřeb byly spolu úzce propojené: stejné místo, stejný farář, stejné biblické čtení (Chvála ženy statečné ze závěru knihy Přísloví 31. kapitola, verše 10-31), mnoho stejných přátel. Já jsem z toho byl až tak popletený, že jsem o pohřbu několikrát mluvil jako o svatbě, aniž bych si to uvědomoval. Moje máma mě vždy taktně a opatrně opravovala, že jsem řekl svatba, ale že určitě myslím pohřeb.


Pozn.: Tento příspěvek nakonec publikuji až 4. května, i když ponechávám původní datum.

Žádné komentáře:

Okomentovat